Potřebujete poradit?
Můžete zavolat nebo nám napsat.
.
.
Velikonoce nejsou jen o pomlázce a malovaných vejcích – jsou i o vůni čerstvě upečeného mazance, jemných koláčků a radosti ze společně stráveného času. Pokud letos toužíte po skutečně poctivém pečení, zkuste do svých velikonočních dobrot zakomponovat domácí džemy z ekofarmy. Nejenže dodají vašemu pečivu jedinečnou chuť, ale také ukáží, že i tradice se dají žít udržitelně a s láskou k přírodě.
Proč péct s domácími džemy?
• Chuť bez kompromisů – žádná umělá aromata, jen ovoce a špetka lásky.
• Podpora lokální farmy – každá sklenička nese příběh z Horeckého Dvora.
• Univerzální využití – skvělé nejen do lineckého, ale i jako náplň do buchet a koláčů, k mazanci,
jidášům či do velikonočního věnce.
Tento voňavý, měkký věnec krásně ozdobí sváteční stůl – a hlavně zmizí rychleji, než řeknete "beránek".
Ingredience:
• 500 g hladké mouky
• 250 ml mléka
• 80 g másla
• 80 g cukru
• 1 kostka droždí (42 g)
• 2 žloutky
• špetka soli
• kůra z 1 bio citronu
• 4–5 lžic džemu z Horeckého Dvora (doporučujeme
švestkový s vanilkou)
Na drobenku:
• 50 g hrubé mouky
• 30 g cukru
• 30 g másla
• hrst mandlových lupínků
Postup:
• V mírně ohřátém mléce rozmíchejte droždí, přidejte lžíci cukru a trochu mouky. Nechte vzejít
kvásek.
• Ve větší míse smíchejte zbytek mouky, cukr, žloutky, máslo, citronovou kůru, špetku soli a nakonec kvásek.
Vypracujte hladké těsto.
• Nechte těsto kynout na teplém místě asi 1 hodinu.
• Vykynuté těsto rozválejte na obdélník, potřete ho džemem a stočte jako roládu. Rozkrojte podélně, oba
prameny zamotejte a stočte do věnce. (Můžete ho také rozdělit na tři a více částí a uplést cop, který
následně zatočíte do věnce.)
• Přendejte na plech, potřete vejcem a posypte drobenkou smíchanou s mandlovými lupínky.
• Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 25–30 minut.
• Na jidáše se skvěle hodí náš hruškový džem se skořicí.
• Mazance zkuste péct v mini verzi – rozkrojené a namazané jablečným
džemem s vanilkou nebo švestkovými povidly chutnají jako z babiččina košíku na neděli.
• Linecká vajíčka místo klasického rybízového džemu vyplňte zimním džemem s arónií –
dodá lehkost a šmrnc.
• Věnec nebo kynutý koláč potřete před pečením vrstvou švestkového džemu s vanilkou –
bude vláčnější a voňavější.
• Do náplně velikonočních buchet zkuste klasicky povidla dle chuti, jablečná, švestková
nebo hrušková, případně zaexperimentujte s jablečným džemem s vanilkou.
Ať už pečete s dětmi nebo chystáte sladké překvapení pro koledníky, rodinu nebo kolegy z práce, zkuste
letos dát tradičním receptům nový nádech. S našimi džemy z Horeckého Dvora dodáte svátečnímu
pečení poctivost, autenticitu i kus českého venkova.