Potřebujete poradit?
Můžete zavolat nebo nám napsat.
.
Doporučujeme:
Na výsadbu ovocných stromků sice máme ještě chvilku čas, výsadba by měla probíhat zhruba od poloviny října, kdy už jsou nižší teploty a nastává vegetační klid. Připravit se předem se ale rozhodně vyplatí. Stromky se pak lépe uchytí, jsou odolnější a vy z nich budete mít mnohem větší radost.
Být připraven se vyplatí, u vysazování ovocných stromků to platí dvojnásob. Ideální čas na přípravu vhodného stanoviště stromku je totiž právě nyní. Abychom se v příštích letech mohli těšit ze zdravého stromku a pěkné úrody, zaměříme se na přípravu vhodného prostředí pro umístění mladého stromku. To spočívá ve správné biologické rovnováze a dostupnosti stopových prvků z půdy.
• Kvalitní substrát, kompost a popel se rozhodně budou hodit. Velký díl práce ale odvedou bakterie.
Prohnojený substrát, kvalitní kompost a dřevěný popel jsou výborným základem pro přípravu výsadby ovocných
stromků. Pokud si předem připravíme směs, do které pak stromek umístíme, nemůžeme tím vůbec nic zkazit.
Co ale při výsadbě zvládne téměř zázraky jsou bakterie
do záhonů. Jedná se totiž o přirozeně se vyskytující půdní bakterie, které podporují
růst kořenového systému a obranyschopnost rostlin, které v půdě pěstujeme. Nastolují v prostředí rovnováhu,
ze které těží právě stromky a plodiny, které cíleně pěstujeme, namísto různých nechtěných plevelů, plísní
a mechů.
Bakterie připravujeme tak, že si potřebné množství (odvíjející se od velikosti záhonu a množství substrátu - dávkování na obalu) rozmícháme v 5l odstáté vody a necháme působit 15 - 20 minut. Poté smícháme se substrátem.
Takto připravenou směs substrátu a bakterií udržujeme vlhkou a občas promícháme. Doporučujeme si tuto směs připravit již nyní, klidně i měsíc před samotnou výsadbou stromků a bakterie ještě jednou v průběhu doplnit.
• Ideální období pro sázení ovocných stromů je na podzim, kdy už jsou nízké teploty a stromy už shodily většinu listí, ale půda ještě nepromrzla. Chladné počasí je pro mladé stromky ideálním z toho důvodu, že tolik nevysychají a mají mnohem lepší podmínky pro zakořenění.
• Mladé sazenici jemně zkrátíme kořeny a vložíme ji do vody, minimálně na několik hodin, ideálně však na celý den.
• Do připravené jámy vsazujeme stromek tak, aby měl dostatek místa pro kořeny a ty se netočily vzhůru.
• Následně použijeme připravenou směs hlíny, kompostu a bakterií, o které jsme psali výše a zeminu kolem ušlapeme.
• Poté bohatě zalijeme, dáváme však pozor na to, abychom stromek nesázeli do rozblácené přelité jámy, sázení do bláta kořenům vůbec neprospívá.
Naše bakterie Oluska nejsou jen tak obyčený přípravek pro pěstování. Nejen že se jedná o čistě přírodní produkt, není to ani žádný typ hnojiva, jak by se mohlo třeba na první pohled zdát. Oluska jsou totiž kmeny půdních bakterií v sušeném stavu, které se aktivují vlhkostí. V dóze při správném skladování proto v podstatě spí v prášku ze zeolitu a čekají na svou chvilku.
Po přípravě aktivní biokultury, případně zasypání hlíny a zalití, dochází k jejich probuzení. Tehdy se dávají do práce a ve svrchní vrstvě půdy zpracovávají organickou hmotu a přeměňují ji na potřebné živiny, které stromek pak mnohem jednodušeji a efektivněji využije. Upravují prostředí půdy tak, že je celkově zdravější a hygienizované. Omezují přítomnost patogenních bakterií a plísní.
Nemůžeme je sice vidět, uvidíme ale výsledky jejich práce, a to jsou zdravé sazenice, které jen tak něco neskolí. Budou totiž díky zdravému prostředí, které bakterie v půdě vytvořily, mnohem odolnější vůči běžným houbovým chorobám a plísním.
• Nejste si jisti, jak s bakteriemi pracovat nebo vám něco není zcela jasné? Vůbec se nebojte nám napsat nebo zavolat. Rádi vám ohledně bakterií a jejich využití nejen v zahradě poradíme.