Potřebujete poradit?
Můžete zavolat nebo nám napsat.
.
Doporučujeme:
BAKTERIE? To zní děsivě.
Neházejme všechny do jednoho pytle! Řada z nich je nezbytná pro ŽIVOT.
Níže uvedený článek nás informuje o prospěšných bakteriích, které využívají rostliny. Dostatečné zastoupení mikroorganismů (bakterií) okolo kořenového systému rostliny, znamená jistotu živin v půdě, tvoří takovou plnou spíž dobrot. Rostlina se spoléhá na přísun živin (hlavně dusíku a uhlíku), proto produkuje nové mladé části a staré nevyživuje. O rozklad těchto odumřelých částí, které spadají na zem, se postarají právě mikroorganismy v půdě. Tento koloběh živin je známkou vhodných půdních podmínek, a tedy správného růstu rostliny.
Naopak tam, kde je půda na obsah mikroorganismů chudá, musí rostlina s živinami šetřit. Listy nebo jehlice pak budou opadávat až když budou staré a budou obsahovat relativně málo živin. Navíc se v nich začnou tvořit taniny, jenž zapříčiní jejich obtížný rozklad. Kvůli nedostatku živin se neuživí zmínění větší půdní živočichové, kteří by zpřístupnili opad rostlin mikroorganismům. Odumřelé části bohužel zůstanou na povrchu půdy, o jejichž rozklad se postarají zejména houby.
S končící úrodou této sezóny se zkusme zamyslet nad tím, jak jsme na svých záhoncích či ve skleníku
postarali o přísun živin rostlinám. Co kdybychom pro příští rok upustili od průmyslových hnojiv a
vyzkoušeli podporu růstu a zdraví půdy pomocí bakterií. Tento přírodní přístup k pěstování zaznamenáme
na chuti sklizených plodin a naše peněženka tuto variantu nijak extrémně nepocítí.
Článek si můžete přečíst pod následujícím odkazem:
Vyzkoušejte naše bakteriální přípravky do půdy v sekci Bakterie, enzymy a hnojiva pro ZAHRADU