602 582 224  | Prosíme, volejte pouze v této době: | Osobní odběr pouze po předchozí tel. domluvě. 

Potřebujete poradit?
Můžete zavolat nebo nám napsat.

+420 602 582 224

 auto
Rozesíláme po ČR a na Slovensko.
Při objednání na Slovensko je nutné vyčkat na přijetí faktury s přepočítanou částkou a nehradit objednávku podle potvrzovacího e-mailu.



   balíček

Info o dopravě,
osobním převzetí a platbách 

.

Doporučujeme:

logo biobobo

Jak správně používat kompostér?

Domácí kompostér je jedním z nejlepších způsobů, jak si vyrobit vlastní přírodní hnojivo. Jak správně používat kompostér?

Proč se domácí kompostér vyplatí?

Kompostér je plánované a správně připravené místo nebo nádoba na ukládání organického odpadu, který každý den produkujete a sbíráte. Můžete jej umístit na zahradu nebo mít domácí kompostér v bytě či na balkóně.

Kompost je zdravým základem a živinou pro rostliny (jedlé i okrasné) – obohacuje půdu o kvalitní živiny a provzdušňuje ji. Znamená to také udržovat na zahradě či domě pořádek a znovu využívat bioodpad, kterého denně nasbíráte velké množství. Na závěr dodatečná porce motivace – kompostování je zdarma. Ušetříte jak místo pro ukládání organického odpadu, tak peníze – snížíte náklady na likvidaci odpadu a nemusíte investovat do chemických hnojiv.

Co by měly kompostéry obsahovat?

Abyste získali kvalitní organický kompost, musíte použít vhodné suroviny bohaté na minerály a zároveň bezpečné pro životní prostředí. Asi 70 až 80 % jeho složek by měl tvořit organický odpad. Přibližně 10 až 20 % se doporučuje naplnit organickými a minerálními hnojivy, přičemž zbývající část (do 10 %) by měla tvořit zemina.

Při zpracování kompostu se vyplatí věnovat pozornost zápachu vycházejícímu zevnitř. Pokud je cítit čpavek, znamená to, že kompost obsahuje příliš mnoho dusíku. Zápach zkažených vajec je však známkou nedostatečného provzdušňování kompostového materiálu. Poté musí být zajištěny podmínky, které umožní lepší přístup vzduchu dovnitř hromady.

Kompostér správně umístěte

Všechny kompostéry je třeba chránit před příliš silným slunečním zářením, vysokými i nízkými teplotami, pravidelně zalévat. Aby kompost mohl správně vyzrát, je nutné hromadu zpracovávat přibližně každé 2 měsíce. Zahrnuje vykopávání kompostu tak, že horní vrstvy jsou pod a spodní vrstvy jsou na hromadách. Díky tomu vytvoříte podmínky příznivé pro rozvoj mikroorganismů odpovědných za urychlení rozkladu. Kvalitní kompostér však využijete po celý rok. Máte-li jej v zahradě, přikryjte jej na zimu listím.




 

Související produkty