Potřebujete poradit?
Můžete zavolat nebo nám napsat.
.
Doporučujeme:
Kompostování se těší stále větší oblibě i tam, kde by se to dříve zdálo nemožné. I v bytech v dnešní době lze využívat bioodpad pro tvorbu kompostu. Ten totiž už dávno není pouze nevzhlednou hromadou z venkovské zahrady, nýbrž skvělým pomocníkem řady domácností, které třeba ani zahradu nemají.
Zároveň také neplatí, že domácí kompost znamená zápach, octomilky nebo nevzhledné a špinavé prostředí.
Možností pro zpracování odpadu v domácnosti jsou totiž domácí kompostéry, které často bývají designově
uzpůsobené tak, aby v bytě nepůsobily rušivým dojmem. Samotný kompost pak není v okolí nijak cítit a substrát
z něj nezapáchá, ale voní zkrátka jako hlína. Jeho jedinými obyvateli jsou žížaly, které vám z něj do
bytu jistě utíkat nebudou.
Umístění nádoby je ale pouze na vás. Lze ji mít jak uvnitř v bytě, tak i na balkoně nebo v garáži.
Z domácího kompostu sice získáte mnohem méně substrátu než z těch velkých zahradních, pro pokojovky do
květináčů nebo bylinkovou zahrádku na balkoně to ale bohatě postačí. Každého takového pěstitele poté jistě
potěší jak možnost využít část produkovaného odpadu, tak z něj vzniklý substrát plný živin.
A co z toho plyne? Využijete bioodpad a nemusíte rostlinám kupovat substrát v supermarketu. Nezní to skvěle?
Pokud ještě nemáte vlastní kompostovací nádobu, můžete si ji sami buď vyrobit nebo zakoupit už hotovou.
Jakmile budete kompostér mít, ať už vyrobený svépomocí nebo koupený, můžete se pustit do kompostování.
Jako základ do něj je třeba použít kvalitní hlínu. A aby se v ní držela správná vlhkost, může přijít vhod
např. keramzit. Péči o kompost usnadňuje, nasypete-li tenkou vrstvu pod hlínu. Jeho použití v kompostéru
ale není nutností.
Do horní části pak patří právě vámi vyprodukovaný bioodpad. Ne vše ale do kompostérů patří, co tam tedy
dávat a co nikoli?
Co je bioodpad a co do kompostéru rozhodně nepatří?
Použít můžete bez obav slupky a zbytky z ovoce a zeleniny, skořápky od vajec, které je lepší nedávat celé, ale trochu je podrtit. Využít se dá i sedlina z kávy, čaje nebo i menší množství zbytků jídla. Vyvarujte se ale zbytkům masa, kostím, tukům a mléčným výrobkům, které do bioodpadu nepatří.
Nutnost, bez které se neobejdete, jsou žížaly.
Nemáte-li možnost je nikde nasbírat, nezoufejte! Dnes už se dá žížalí násadka koupit v některých obchodech i objednat poštou. U nás je sice neseženete, budete-li ale chtít ulehčit jim práci a s ní i zrání kompostu, lze u nás objednat bakterie Cita, které vám i žížalám budou skvělým pomocníkem a celý proces kompostování urychlí.
Něco se nezdařilo, máme doma octomilky!
I když správně založený kompost nemá být a není semeništěm octomilek, občas se může stát, že se vám v
něm zabydlí. Jak se to stalo a jak tomu nadále předcházet?
Jak již víme, octomilky mají rády kvasící zbytky ovoce a přemokřenou hlínu. Kromě přelitých pokojových
rostlin nebo otevřených potravin a nápojů se mohou stejným způsobem zabydlet i v kompostéru, je-li v něm
přemíra vlhkosti nebo moc odpadu, který žížaly nejsou schopny zpracovat.
Vyvarujte se proto přemokření obsahu kompostovací nádoby a stane-li se tak, je vhodné do ní natrhat např.
zbytky ruliček od toaletního papíru nebo nepotištěného kartonu.
Ano, i s takovým obsahem jsou žížaly schopné si poradit, pokud ho není moc. Jeho výhodou je, že vsákne
přebytečnou vlhkost a kompost tak nebude přitahovat octomilky a ty se vám v něm následně nebudou ani líhnout.
Jako prevenci proti pozornosti otravných mušek nenechávejte kompostér trvale otevřený (ani by jeho funkce
pak neprobíhala správně) a řádně ho uzavírejte.
Co všechno mohu domácím kompostováním získat?
Jak už jsme si řekli výše, z domácího kompostu, i když třeba jen toho malého, bytového, získáte substrát
bohatý na živiny. Vaše rostliny tak budou mít dostatek živné půdy, aniž byste jim ji museli kupovat v
supermarketech, mnohdy už obohacenou o přidaná hnojiva.
Vlastníte-li ale zakoupený vermikompostér, všimnete si, že ve spodní části se nachází malý kohoutek. Ten
je dobrý ke stáčení tzv. žížalího čaje, což je tekutina, která se vytváří ve spodní části kompostéru
a obsahuje obrovské množství velmi cenných živin. V nádobě se vám vytvoří přibližně za tři měsíce až půl
roku.
Je to jednoduché!
Domácí kompostování není žádná věda. Je to jednoduché a podílet se na „krmení žížal“ může celá rodina, včetně těch nejmenších. Díky jednoduché obsluze najdou kompostéry jistě své místo i např. ve školách, kde mohou být zpestřením výuky nebo zájmového kroužku. A ačkoli od vás kompostování samo nic moc nežádá, dostanete z něj hned několik vhodných věcí: substrát pro rostliny, hnojivo - „žížalí čaj“, ale v neposlední řadě také zredukujete množství odpadu z vaší domácnosti. Dobrý pocit pak budete mít jistě nejen z prospívajících rostlin na balkoně, ale i z té drobné služby přírodě, kterou kompostováním děláte.